Hvor mange danske byer kan præsentere en smuk naturskøn å gå lige igennem centrum af byen? En grøn oase med natur, som er for alle og som bliver brugt af alle.
I Odense har vi lige netop dette. Det er unikt, og flere og flere er begyndt at få øjnene op for, hvilken unik mulighed vi har som odenseanere, der nyder naturen og et afbræk fra hverdagen, og for turister, der trænger til et åndehul i den store by.
I de senere år er naturen omkring åen blevet mere vild. Odense Kommune har ladet plantelivet vokse, og det har betydet, at dyrelivet omkring åen er eksploderet. Der er nu natur på naturens præmisser. Det er flere vilde dyr, og man ser nu dagligt isfuglene, som holder til langs åen. Der er ænder, svaner, og man kan sågar møde et rådyr eller en hare. Lige midt i byen kan man gå på opdagelse i naturen, blandt træerne, i buskadset eller inde under de over 100 år gamle rododendroner.
Odense Aafart har i mange år omtalt sig selv som 'byens bedst bevarede hemmelighed', men det er ikke tilfældet længere. Mange har efterhånden fået øjnene op for denne unikke perle i byen. Aldrig har man set så mange opholde sig i og omkring åen. Der bliver sejlet i turbådene, der bliver roet i vandcykler og i kanoer, og der bliver padlet på paddleboards. Folk har i den grad taget åen til sig, de bruger åen, og de er stolte af åen.Der er mange aktiviteter langs åen. For bare at nævne nogle enkelte, kan der nævnes Munke Mose, som bruges flittigt af de unge mennesker, der er Odense Aafart, Zoo, Skovsøen og Den Fynske Landsby. Der er legepladser, og motionspladser. Og nu er H.C. Andersen Paradens Eventyrslot flyttet ned til Eventyrhaven.
I Odense er vi stolte af vores å, og det kan vi i den grad også være. Jeg ser ikke bare åen som en almindelig å. Jeg ser det som en bydel. En bydel, som i den grad er vigtig for Odense. Åen og de grønne områder giver os, der bor i byen, et tiltrængt åndehul. Men det er også åen som giver Odense et vigtigt kort i forhold til at tiltrække turister.
Som I nok kan læse, er jeg meget begejstret for dette område og denne bydel i Odense. Selvom flere og flere bruger åen, mener jeg imidlertid ikke, at Odense Kommune udnytter potentialet til fulde. Vi er kommet et stykke på vejen, men der er stadig et kæmpe uudnyttet potentiale. Åen bør integreres endnu bedre til City.
Omdannelsen af Ny Vestergade er første skridt i denne retning. Den nye belægning, bænkene og træerne gør gaden hyggelig, og er med til at synliggøre, at her går man ned imod noget specielt. Man ser nu folk opholde sig i gaden, og tempoet på bilerne er sat helt ned, da folk går ude i gaden og ikke inde på fortovet.
Alligevel synes jeg, at det virker som en halv løsning. Jeg synes, at det er ærgerligt, at man ikke har turde fjerne de parkerede biler og gøre gaden endnu mere grøn. Havde man turde det, havde man fået en helt unik opholdsgade, som i den grad ville invitere ned til åen.
Næste skridt er nu at få Ny Vestergade integreret til Vestergade og resten af City. Der har været talt om det i årevis, men der har ikke været politisk vilje til at allokere penge til projektet, og det synes jeg er utroligt ærgerligt. Det sidste stykke af Vestergade og ned mod Ny Vestergade er virkelig trist at se på. Belægningen er kedelige betonfliser, og det inviterer på ingen måde til ophold. Det inviterer mest til kørsel af de mange biler, som slet ikke må eller bør køre i gaden, men alligevel gør det. Hvis man fik skiftet belægningen på det sidste stykke af Vestergade ned mod Ny Vestergade ville området blive integreret og invitere flere til at opholde sig her. Især turister ville få øjnene op for den smukke grønne oase, der er nede ved åen. Når man går i Vestergade kan man ikke se Ny Vestergade og den nye flotte belægning, og det er ærgerligt.
En sidste, lidt løftet pegefinger, går på renlighold af området omkring åen. I takt med at flere og flere bruger åen, kommer der også mere affald, og her har kommunen slet ikke fulgt med. Skraldespandene er dagligt overfyldte, og der ligger affald smidt rundt omkring, især i Munke Mose. Jeg kan kun appellere til, at folk værner om området og den smukke natur, og ikke efterlader deres affald. Men Odense Kommune bør også allokere nogle flere ressourcer til området og sikre, at der er rent og pænt, så man har lyst til at komme og opholde sig her.Odense Å er ikke bare en å, det er en bydel i Odense.
Er der vilje til at investere de nødvendige midler i bydelen, vil den i den grad kunne være med til at hjælpe Odense henimod målet om at gå fra en stor dansk by til en dansk storby. For en storby er intet uden grønne områder. Og en storby er intet uden turister. Begge dele kan denne bydel bidrage med.