Da en 10-årig dreng med stomi begik selvmord på grund af mobning, lagde Mette Schmidt et billede af sin egen stomipose op på facebook for at hjælpe andre mobbeofre, og det har afstedført tusindvis af positive reaktioner.
Enggårdsvej: - Jeg var klar til at køre til Lillebæltsbroen og springe ud, men jeg kørte til min læge i stedet for og kom i behandling med samtaler og noget medicin lige med det samme, og det hjalp, husker Mette Schmidt om den situation hun stod i, da hun for fire år siden fik at vide, at hun skulle have stomi.
Derfor følte hun sig meget ramt, da hun for nylig læste om den 10-årige amerikanske dreng, Seven, der valgte at tage sit eget liv, fordi hans stomi havde gjort ham til mobbeoffer.
Resolut hev den 37-årige Mette Schmidt op i sin bluse og sendte en selfie afsted til facebook med følgende tekst:
"Det er sjældent jeg lægger billeder op, hvor jeg viser mit sande jeg. MEN jeg læste den anden dag om en lille sød, køn 10-årig dreng som begik selvmord, på grund af mobning fordi han havde stomi. Den stomi reddede hans liv, ligesom min gjorde. Så jeg er stolt over at vise den frem, i hvert fald i sådanne omstændigheder. Hvordan er det man opdrager sine børn idag?? Hvor er næstekærligheden og empatien blevet af?? Lille Seven, som han hed, valgte at hænge sig selv, og Gud hvor jeg føler med hans nærmeste, og jeg ville ØNSKE jeg kunne have omfavnet ham og fortælle ham, hvor sej han var!"

- Førhen døde folk af det, så jeg betragter min situation som en sejr. Stomien gør jo også, at jeg ikke behøver at sidde hele dagen på det lille hus
-
Ordet 'stomi' betyder munding eller mund.Der er tale om en operativt skabt forbindelse (åbning) mellem et organ og huden, for eksempel tarmen og huden.
Formålet med en stomi er at erstatte eller aflaste et sygt organ - for eksempel ved at lede afføringen ud, hvis endetarmen er bortopereret.
Der findes flere forskellige stomier, der alle enten leder tarmindhold eller urin gennem bugvæggen.
I Danmark har ca. 11.000 personer fået indlagt stomi.
Kilde: www.netdoktor.dk
Tusindvis af likes
I løbet af ganske kort tid var Mette Schmidts opslag blevet liket af 8.000 personer, delt 2.800 gange og kommenteret 740 gange.
- Jeg havde i min vildeste fantasi slet, slet ikke regnet med, at jeg ville få så mange reaktioner, og jeg har kun fået positive kommentarer tilbage, siger hun og fortæller, at hun har læst og besvaret alle 740 beskeder.
- Jeg har trykket hjerte på alle beskeder, og alle, der har skrevet om deres egne historier, har jeg givet en lille kommentar med på vejen, for jeg vil jo gerne vise, at jeg værdsætter, at folk har læst det, siger hun.
Omfattende stomi-erfaring
Den tidligere restaurantchef har en længere historik med stomi bag sig. Som 14-årig fik Mette Schmidt for første gang indlagt stomi, da hun fik fjernet det meste af tyktarmen på grund af en alvorlig betændelse. Hun fik indopereret en kunstig endetarm og slap for stomiposen, da hun var 17, men for fire år siden opstod der igen problemer, og hun fik stomiposen på igen.
- Den stump tarm, jeg havde tilbage, begyndte også at blive betændt, så det var med toiletbesøg ti gange om dagen, og jeg var lige ved at opgive, siger hun.
Hendes krop kan ikke længere optage næringsstoffer gennem tarmene, så hver nat bliver hun tilsluttet et dropstativ, der giver hende den nødvendige næring gennem blodårerne.
- Droppet skal flyde langsomt, og jeg kunne vælge, om jeg ville have det på om natten eller om dagen, men jeg skal jo også lufte min hund, Walther, og jeg har ikke lyst til at gå ude på gaden med et dropstativ, siger hun med et lille grin, der udstråler en vis form for styrke midt i den alvorlige situation.
Lys forude
Mette Schmidts positive sind kan udmærket være årsagen til, at hun ikke står alene med sine udfordringer.
- Jeg har en god mand, Daniel. Vi blev forlovet for to år siden, og vi vil gerne giftes, men der har været for mange problemer med sygehusbesøg, til at vi har kunnet planlægge et bryllup, siger hun.
Hun er ked af, at hun ikke længere kan bidrage på arbejdsmarkedet, men til gengæld koncentrerer hun sin energi i parrets lille hus i det nordlige Odense.
- Jeg kan sørge for at huset er ordnet, og jeg laver mad, og så bruger jeg meget tid på at hvile mig. I dag har jeg vænnet mig til mit handicap. Jeg nyder bare de dage, hvor der ikke er problemer, siger hun med et beundringsværdigt overskud.
- Førhen døde folk af det, så jeg betragter min situation som en sejr. Stomien gør jo også, at jeg ikke behøver at sidde hele dagen på det lille hus, siger hun med et lille smil og følger op med en besked, der kun kan inspirere andre med kontakt til lignende situationer.
- Jeg er selv opvokset med næstekærlighed og empati for andre mennesker. Mit ønske er, at man kan forebygge mobning generelt. I værste fald kan der ske det, at et barn vælger livet fra, lyder det alvorligt fra Mette Schmidt - men med et smil, der brænder igennem.