Julen er en højtid som ingen anden på de nordiske breddegrader. De fleste danskere er i familiens lag, imens andre sidder alene. På forsorgshjemmet St. Dannesbo forsøger personalet at give beboerne en god oplevelse med alt, hvad en jul indebærer.
Bryllevej: De fleste danskere ville have svært ved at forestille sig en jul uden sovs, brunede kartofler og rigelige mængder kød af den ene eller anden slags. For næsten ligeså mange ville det være utænkeligt at have et juletræ blotlagt for gaver nede ved roden.
Men ikke alle er lige privilegerede - sådan er det næsten i alle livets facetter for beboerne på forsorgshjemmet St. Dannesbo, der huser 51 personer, som har mødt store vanskeligheder på livets vej.
- Nogle af beboerne er så heldige, at de stadig har familie, der inviterer indenfor i højtiden. Andre har ikke nogen. Og omkring juletiden bliver det hårdere - også for dem, der ikke har noget, siger Sarah Astrid Baagøe Petersen, der er socialpædagog på St. Dannesbo.
Julens middagsbord bliver beboerne inviteret med til. Sådan har det altid været. Men for fem år siden forsøgt St. Dannesbo sig med at fuldende lysenes fest ved også at polstre gulvet under juletræet med gaver.
- Den barske virkelighed er, at vi ikke kan købe gaver til de omkring 25 beboere, der plejer at deltage, så vi efterlyser ting og sager, der kunne fungere som gaver, fortæller hun.
Langsomme dontationer
I år er naturligvis ingen undtagelse. For om under to måneder er det atter juleaften og starten på indsamlingen er gået - men den er kommet sløvt fra land.
- Det går ret langsomt med at hive sponsorater ind i forhold til, hvad det plejer at gøre, så vi tager imod næsten alt med kyshånd - dog ikke noget, der er brugt. Vi må ikke være konkurrenceforvridende i forhold til genbrugsbutikkerne. Det skal være nyt, siger hun, og mindes tidligere juleaftener.
- Når vi har modtaget gaver, sidder mærket ofte stadig i tøjet. Det synes de jo, er helt fantastisk. De fleste får aldrig noget nyt og det, de har, bliver slidt helt ned. De er super taknemmelige. I en tid, hvor de er ekstra sårbare, kan man virkelig mærke, at det altså gør en forskel, at nogen har tænkt på dem og gjort en indsats ud over det sædvanlige, fortæller Sarah Astrid Baagøe Petersen, der forsøger at sætte lidt ord på, hvilke gaver der virkelig luner.
- Det kan være ting, de skal bruge, hvis de flytter - service, køkkengrej, sengetøj, tøj for eksempel. Så bliver de altid glade for instant kaffe, te og chokolade.
Alt tæller
Alle er velkomne til at donere - man kan gøre det som virksomhed - eksempelvis som en indsamling - men privatpersoners bidrag er altså også meget kærkomne.
- Vi kan bruge alt. Vi har også et bankospil på aftenen, hvor vi bruger tingene - og hvis der skulle være overskud af pakker, så gemmer vi dem også til nytår. Det er også en højtid her i huset, hvor mange sætter pris på at få en ramme at være i, siger socialpædagogen, der minder potentielle bidragsydere om en god gammel floskel.
- Jeg ved, det er en kliché, men husk på, at imens I sidder derhjemme og hygger er der mennesker derude, som ikke har det super fantastisk. Selv en lillebitte ting kan hjælpe, slutter hun.
Har du lyst til at bakke op eller kender du et firma, en forretning, forening eller andre, der måske har lyst til at sponsorere, så kan St. Dannesbo kontaktes på sabp@odense.dk.